Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 09.09.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: RL Online
Titlul articolului: Băsescu: A fost o greşeală schimbarea numelui de
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-a-fost-o-greseala-schimbarea-numelui-de-tigan-europenii-confunda-romanii-cu-romii-199012.html


 

                  

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că s-a făcut "o mare greşeală" când s-a schimbat numele ţiganilor în romi, provoând o "confuzie" pentru mulţi cetăţeni europeni, care nu ştiu dacă "romii înseamnă români" sau e vorba de o etnie distinctă.

"Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în romi. (...) A fost decizia noastră politică, nu mai ştiu cine a luat-o, nici n-am dat atenţie atunci, dar ea s-a produs şi în momentul de faţă la mulţi dintre cetăţenii europeni există o confuzie, dacă romii înseamnă românii, toţi 22 de milioane sau e vorba de o etnie", a spus Băsescu, citat deNewsin.

Preşedintele a pledat pentru o clarificare a acestei situaţii, considerând că ţiganii nomazi au o cultură "a deplasării dintr-un loc în altul", iar politicienii trebuie să ia decizii privind integrarea lor în condiţiile în care există astfel de confuzii faţă de provenienţa lor.

"Politicienii ca să ia decizii privind integrarea romilor nomazi au nevoie să nu fie contestaţi de propria populaţie, ori una este când politicienii francezi, germani, britanici, olandezi spun şi alta când contribuabilul olandez se gândeşte că . Romi, români, e neclar", a precizat preşedintele.

Băsescu a mai vorbit despre problema ţiganilor nomazi şi miercuri, la postul public de televiziune, susţinând că, "într-o Europă civilizată", fiecare este responsabil pentru soarta lui, astfel încât cea mai mare responsabilitate pentru expulzările din Franţa o poartă chiar romii şi a spus că o soluţie pentru nomazi ar fi să fie ajutaţi să-şi cumpere rulote. "Este o parte a culturii lor, deplasarea dintr-un loc în altul. Avem inteligenţa să găsim o formulă prin care să nu-i obligăm să stea într-un loc? Că nu vor sta. (...) Cred că ar trebui să găsim nişte formule pentru romii nomazi, în care decât să încercăm să-i amăgim cu 300 de euro, cum păţesc acum cu guvernul francez, (...) poate că găsim o formulă să-i ajutăm să-şi cumpere rulote. Eu am văzut în Spania soluţionarea acestui tip de probleme", a mai spus preşedintele, la TVR.

În august, deputatul PDL Adrian Gurzău a anunţat că va iniţia o lege prin care să se interzică utilizarea denumirii de rom în loc de ţigan, susţinând că apelativul de rom aduce prejudicii românilor din străinătate. "Trebuie să precizez faptul că fac această propunere legislativă ca mijloc de protejare a românilor care ar putea fi afectaţi de rele tratamente şi de discriminare negativă în spaţiul ostil ţiganilor, pe nedrept. Ca deputat român consider de datoria mea să-i apăr pe români în faţa unor posibile discriminări cu atât mai mult cu cât împrejurările istorice ne dau dreptate", se mai arată în comunicatul lui Gurzău.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.